Kerst is een tijd van samenzijn, vrolijkheid en natuurlijk, heerlijk eten. Voor degenen die bezig zijn met afvallen, gezond eten of een bepaald dieet kan de overvloed aan lekkere feestgerechten soms zorgen voor stress of irritatie momenten. Gelukkig is het mogelijk om van de feestdagen te genieten zonder je schuldig te voelen over je gezondheid. Hier zijn enkele (orthomoleculaire) voedingstips om een gezonde balans te behouden tijdens de feestdagen:
1. Wat schep je als eerst op je bord?
Tijdens de feestdagen kan het verleidelijk zijn om te veel te snoepen van bewerkte voedingsmiddelen en zoetigheden. Probeer in plaats daarvan eerst te focussen op verse, onbewerkte voedingsmiddelen. Kies bij een buffet, brunch of ander etentje eerst voor de gezonde optie. Schep eerst groenten en fruit op, zodat je bord voor een groot gedeelte bedekt is met voeding i.p.v. vulling. Je zult merken dat je sneller verzadigd bent en dit de kans op overeten verminderd.
2. Geniet momentje
Naast je gezonde maaltijd kun je ook zeker genieten van iets lekkers! Een lekker chocolaatje, taartje, toetje, slagroom of warme chocomelk. Waar het om gaat is balans en vol = vol. We zijn geneigd om ons te overeten met de kerstdagen. Dit is niet nodig en geeft je ook nog eens een onprettig gevoel. Luister naar je lichaam, wacht zo nodig en stop als het genoeg is. Balans = Key! Als je jezelf alles ontzegd, is de kans groot dat je met kerst alles eet wat los en vast zit. Kies dus naast een gezond bordje bewust voor iets lekkers.
3. Brood
Vaak eten we stokbroodjes met allerlei lekkere smeersels. Kies voor een volkoren of spelt stokbroodje met zelfgemaakte smeersels. Eiersalade, komkommersalade, tonijnsalade kun je gemakkelijk zelf maken. Het vergt alleen wat tijd, maar dat is het zeker waard! Niets is lekkerder dan zelfgemaakt.
4. Houd rekening met voedselintoleranties of allergieën
Als je bekend bent met voedselintoleranties of allergieën, plan dan maaltijden die deze voedingsmiddelen vermijden of zoek naar vervangende ingrediënten. Gelukkig zijn er veel alternatieven beschikbaar voor glutenvrij, lactosevrij of veganistisch koken. Aangeven bij familie dat je intolerant bent of een allergie hebt is niet raar, je voorkomt hiermee dat je op kerstdag bij familie aan tafel zit en bijna niks mag eten. Gun jezelf die rust tijdens de kerstdagen.
5. Wees mindful en geniet van elke hap
Tijdens de feestdagen draait het niet alleen om eten, maar ook om het genieten van het gezelschap en de sfeer. Neem de tijd om bewust te eten, geniet van elke hap en luister naar je lichaam. Hierdoor kun je meer voldoening halen uit je maaltijden en heb je minder kans op overeten. Nog een laatste tip. Drink niet tijdens je maaltijd, dit vergroot de kans op een opgeblazen gevoel, vooral met alcohol. Drink een half uur voor of een half uur na de maaltijd weer.
Voor jou!
Het vieren van kerst hoeft niet gepaard te gaan met schuldgevoelens over je voedselkeuzes. Door bewust te kiezen voor gezonde, voedzame opties en te genieten van je favoriete toetje of maaltijd, kun je de feestdagen vieren terwijl je je lichaam voedt met wat het nodig heeft. Onthoud dat de sleutel tot een gezonde levensstijl tijdens kerst draait om balans, matiging en vooral: genieten van het moment met je dierbaren. Ik wens je fijne feestdagen vol vreugde, lekker eten en gezondheid!
Liefs, Kyara